Ta witryna wykorzystuje pliki cookie zapisywane na Twoim komputerze. Pliki cookie pozwalają nam na doskonalenie naszej strony.Więcej
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie zapisywane na Twoim komputerze. Pliki cookie pozwalają nam na doskonalenie naszej strony. Niektóre pliki cookie są istotne dla działania strony i już zostały przesłane. Możesz usunąć lub zablokować wszystkie pliki  cookie z tej strony, może to jednak ograniczać zakres korzystania z niektórych funkcji. Aby dowiedzieć się więcej o plikach cookie, których używamy, oraz jak je usunąć, przeczytaj informacje o ochronie danych.Zwiń
 Kontynuuj
Proszę zaznaczyć pole „Akceptuję pliki cookie z witryny Linde”.
Zaznacz stronęZapisz stronę jako PDFDrukuj stronę

Frozen seafood using Linde Cryogens

Jednym z największych wyzwań przemysłu spożywczego jest skuteczna eliminacja – a przynajmniej kontrola – szkodliwych bakterii. Jednym z najbardziej skutecznych narzędzi w walce z bakteriami jest chłodzenie i mrożenie.

Rozwój mikroorganizmów ulega radykalnemu spowolnieniu, gdy temperatura spada poniżej punktu zamrażania. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że obniża się temperatura produktu, ale także dlatego, że zmniejsza się ilość dostępnej wody, stanowiącej niezbędny czynnik w metabolizmie bakterii.

Schłodzenie produktu spożywczego pozwala ograniczyć ryzyko rozwoju bakterii. Jeszcze bardziej skuteczne jest bardzo szybkie chłodzenie (zwane też mrożeniem szokowym lub mrożeniem kriogenicznym kriogenicznym).

Mrożenie kriogeniczne pozwala także zachować naturalną jakość żywności. W trakcie zamrażania produktu, wytwarzają się w nim kryształki lodu. Im mniejsze i bardziej równomiernie rozmieszczone, tym lepiej udaje się zachować jakość i smak zamrożonej żywności. Jedynym sposobem na to, aby kryształki były niewielkie i rozmieszczone równomiernie w całym produkcie (zarówno wewnątrz komórek, jak i poza nimi) jest jego błyskawiczne zamrożenie w temperaturze kriogenicznej.

Kilkadziesiąt lat doświadczeń

Jako światowy lider w dziedzinie zaawansowanych technologii mrożenia i chłodzenia, już od dziesięcioleci oferujemy innowacyjne rozwiązania i jak nikt inny potrafimy sprostać najtrudniejszym wyzwaniom. Oferujemy pełną gamę liniowych zamrażarek kriogenicznych do szybkiego zamrażania i chłodzenia. Nasze technologie, wykorzystujące dwutlenek węgla i azot, pozwalają szybko obniżać temperaturę żywności, zarówno na potrzeby procesu produkcji, jak i w celu konserwacji produktu gotowego. Kriogeniczne gazy ciekłe to także skuteczny i elastyczny sposób na precyzyjną regulację temperatury w transporcie produktów chłodzonych i mrożonych.

Zestalony dwutlenek węgla (CO2), znany także jako suchy lód, to bardzo skuteczny i łatwy w użyciu czynnik chłodniczy. Przy ciśnieniu atmosferycznym ciekły dwutlenek węgla przechodzi w postać stałą w temperaturze –79ºC. CO2 w postaci stałej jest wyjątkowo efektywnym medium chłodniczym w mikserach, blenderach, pojemnikach, kartonach, itp.

Stosowanie suchego lodu jest najbardziej wydajne w połączeniu ze specjalnymi wytwornicami i dyszami. Nasza firma opracowała całą gamę specjalnych dysz rozprężających, gwarantujących wydajne wytwarzanie lodu i szybkie chłodzenie. Oferujemy także wytwornice lodu, dostępne w różnych wersjach – od urządzeń ręcznych i przenośnych do mocowanych na stałe. Wszystkie urządzenia charakteryzują się wysokim poziomem wydajności i spełniają najwyższe branżowe normy higieny.

Mrożenie i chłodzenie kriogeniczne znajduje zastosowanie w niemal każdej branży przemysłu spożywczego:

  • Nabiał
    Zastosowanie w obróbce szczególnie podatnych produktów, zwłaszcza w utwardzaniu lodów, stabilizacji deserów, itd.

  • Suche wyrobu spożywcze i pieczywo
    Mrożenie pieczywa półwypieczonego, szybkie zamrażanie bułek, precli i gotowych wyrobów piekarskich

  • Ryby i owoce morza
    Bezpieczna obróbka ryb całych i filetów, krewetek, małż i innych skorupiaków

  • Owoce i warzywa
    Zachowanie kształtu, konsystencji, smaku i aromatu po rozmrożeniu – zwłaszcza w przypadku produktów wysokowartościowych, takich jak truskawki i maliny

  • Mięso
    Ograniczenie ryzyka zanieczyszczenia hamburgerów, mięsa w plastrach, mięsa mielonego, mięsa w kostkach lub w porcjach (np. kotletów)

  • Dania gotowe i gastronomia
    Zachowanie jakości produktów zamrażanych metodą IQF (indywidualne szybkie mrożenie), dań gotowych, pizzy, produktów smażonych w cieście i produktów panierowanych.


Masz pytania?

Skontaktuj się z naszymi specjalistami

Napisz do nas

Cryoline - kriogeniczne chłodzenie i mrożenie żywności


 Seria urządzeń CRYOLINE



tracking