Napoje

W całym łańcuchu produkcyjnym mogą Państwo polegać na naszych specjalistach, którzy pomogą Państwu dobrać gazy i zastosowania spełniające indywidualne wymagania w zakresie jakości i identyfikowalności produktów.

Nasycanie dwutlenkiem węgla
Zwiększenie wydajności i jakości dzięki zastosowaniu dwutlenku węgla

Dwutlenek węgla jest najczęściej używanym gazem do saturacji w produkcji napojów . Rozpuszcza się go w napojach, by stworzyć znany efekt musowania.

Dostarczamy dwutlenek węgla dla przemysłu spożywczego, pozyskiwany zarówno z odwiertów naturalnych jak i z zakładów przemysłowych, zgodny z odpowiednimi wytycznymi w zakresie produkcji żywności.

W procesie nasycania, dwutlenek węgla jest dodawany do wyrobu w saturatorze, gdzie gaz jest mieszany pod ciśnieniem z wodą o kontrolowanej temperaturze. Następnie dodaje się syrop, substancje słodzące i inne składniki, by stworzyć produkt końcowy.


The picture shows water bottles with sparkling water. 
The picture is large enough to be used on a brand wall e.g. on a trade fair booth. 
The picture can also be used as an image in the global product campaign. Please contact branding@linde.com in case you would like to receive the related advertisement.

Dozowanie ciekłego azotu
Zwiększenie wytrzymałości butelek za pomocą ciekłego azotu

Producenci napojów niegazowanych (wody, soków, herbaty itp.) zazwyczaj wykorzystują PET (tereftalan polietylenu) do produkcji swoich butelek. W ciągu ostatnich 20 lat ze względów ekonomicznych oraz ekologicznych butelki plastikowe stały się cieńsze. Zmniejszono co prawda w ten sposób ciężar butelek PET, jednak ich ścianki stały się cieńsze i słabsze. Napełnione butelki układane są w stosy, by można je było transportować do klientów. Przy cieńszych ściankach słabe butelki na dnie palety odkształcają się pod ciężarem butelek ułożonych nad nimi, co pogarsza bezpieczeństwo i powoduje kosztowne straty produktów.

Tego problemu można uniknąć zwiększając ciśnienie w butelkach. Do tego celu doskonale nadaje się azot, dostępny w postaci ciekłej. Podczas odparowywania rozszerza się do objętości 682 razy większej od swojej objętości w postaci ciekłej. Ponadto jest to gaz obojętny, chroni więc napój przed utlenianiem, mogącym prowadzić do jego psucia się.

Dostarczamy ciekły azot (LIN) wykorzystywany w systemach dozowania ciekłego azotu, stosowanych powszechnie w urządzeniach do butelkowania. Systemy te dodają kroplę ciekłego azotu do butelki i natychmiast ją zamykają. Uwięziony azot parując rozszerza się, zwiększając ciśnienie w butelce. Wzrost ciśnienia usztywnia butelkę i poprawia jej wytrzymałość.

Masz pytanie do eksperta?