ACCU-CHILL® BI
Systemy iniekcji cieczy kriogenicznych “Bottom Injection”
Linde dysponuje systemem chłodzenia ACCU-CHILL
® BI przeznaczonym do włączenia w linię produkcyjną. Instaluje się go na blenderach, mieszalnikach, tumblerach lub zbiornikach wsadowych w celu obniżania temperatury produktów spożywczych.
System ACCU-CHILL
® BI firmy Linde, częściej określany jako system “Bottom Injection”, służy do obniżania temperatury stałych lub płynnych produktów spożywczych poprzez wtrysk cieczy kriogenicznych - ciekłego dwutlenku węgla (LIC) lub ciekłego azotu (LIN) - do mieszalnika lub zbiornika zasobnikowego. Ciecz kriogeniczną dozuje się na postawie pomiarów kilku parametrów, takich jak lepkość produktu, temperatura i czas, w którym produkt osiąga pożądaną temperaturę lub lepkość.
Na przykład klienci branży mięsnej mogą wykorzystywać system ACCU-CHILL
® BI do precyzyjnej kontroli temperatury produktów takich jak mielona wołowina lub mięso drobiowe, z których robione są hamburgery czy nuggetsy.